Mijn Wereld jamboree

Dit stuk verscheen eerder in kortere vorm op scoutingorion.com, Dit is de voeldige versie. Hoi, ik ben Sam en ik ben naar de World Scout Jamboree 2015 (ook wel bekend als de WJ in Nederland) in Japan geweest. Ik begon met een rondreis door Japan van 10 dagen waardoor je veel van het land te zien krijgt. Zo ben ik bijvoorbeeld naar een heleboel tempels geweest en een kasteel. Ook heb ik 24 uur bij een gastgezin door doorgebracht. Dit was erg leuk. Eerst was er een cultureel festival in en voor de bibliotheek van de stad waar we verbleven. Daar na zijn we naar het huis van ons gezin gereden daar onze spullen afgeleverd en gelijk doorgegaan naar het station om met de trein naar een een vuurwerkfestival te gaan. Dit was erg gaaf. Daarna zijn we weer met de trein terug gegaan en nog langs een supermarkt geweest waar ze veel spullen verkopen die voor ons anders dan anders zijn zoals octopus. De volgende dag hadden we voor de eerste en laatste keer deze reis uitgeslapen in een heerlijk koele kamer. Na een ontbijt dat we zelf de dag er voor in de supermarkt gekozen hadden, dus  eindelijk eens geen rijst als ontbijt :). Toen zijn we weer naar het verzamelpunt gegaan om daar na door te rijden naar een hostel.

DSC01164

Daarna zijn we naar het terrein van de World Scout Jamboree (WSJ) gereden in Yamachuchi. Eenmaal daar aangekomen voel je gelijk een soort van bruisende atmosfeer. Het is heel gaaf om al die scouts uit al de landen (152 verschilende nationaliteiten!) te zien. Die avond, nadat je het kamp van je eigen troep hebt opgebouwd, is er een opening ceremonie. Daar zitten meer dan 32.000 scouts samen naar een show (en veel speeches) te kijken. En dan begint de Jamboree. Je gaat dan allemaal activiteiten doen, zoals een dag activiteiten op het strand, een technologiedag en we zijn ook een dag met een bus naar een naburige gemeente geweest om daar rond te kijken, onder andere bij de brandweer. We zijn ook nog tijdens de Jamboree naar Hiroshima geweest om daar rond te kijken bij het monument en het museum te bezoeken. En toen was het alweer tijd voor de sluitingscermonie. Hier spraken belangrijke mensen van de scouting in Japan en wereldwijd en de baas van de Verenigde Naties, Ban Ki Moon had speciaal voor ons een speech geschreven. Wat erg leuk was tijdens de sluiting is dat op de schermen de speeches stonden in meerdere talen. Toen besloten een paar grapjassen telkens heel hard JAMBOREE te roepen als dat gezegd werd. Op een gegeven moment deed iedereen mee en konden de mensen op het podium hun lachen ook niet meer in houden.

DSC01007

Een paar dingen die op mij indruk maakte:

  • Op de enigste zondag van de jamboree (hij duurt 10 dagen) is het een rustdag en is het ook de dag om stil te staan bij de verschillende geloven in de wereld. ‘s Ochtends is er een dienst waar je vrijwillig naar toe kan van de verschillende geloven en waar zij zich presenteren binnen scouting. ‘s Avonds is er weer een “show” waar ook wordt gevierd dat er zo veel verschillende geloven zijn en dat die tijdens een evenement als de jamboree gezamenlijk kunnen bestaan en gerespecteerd worden.
  • De Jamboree viel samen met de dag waarop er in Japan de atoombom herdacht word. Daarom hielden wij die ochtend samen met iedereen anders een minuut stilte. Het is heel indrukwekkend om zo veel mensen die zoveel kabaal maken plotseling stil te horen. Dat valt bijna niet te omschrijven.

 

Dit was heel kort mijn jamboree. Er valt nog veel meer over te schrijven en dat ga ik zeker nog doen. Heb je nou vragen over de jamboree of een ander scouting evenement? Stel ze dan even aan mij 🙂

 

Wil je meer van mijn foto’s zien? Kijk dan even hier: https://goo.gl/photos/rRy2EE88rFKYZyGM9

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *